Grilovaný sýr tofu

Tofu – tento druh sojového sýra zná v našich končinách snad opravdu každý, přestože třeba pouze z doslechu nebo z regálů supermarketů. Lze ho připravovat na řadu různých způsobů a jedním z nich je grilování. Věřte, že grilovaný tofu, naložený do bylinkové marinády s česnekem, navíc třeba se zeleninovou přílohou, chutná opravdu lahodně!

Co je tofu?

Podstatou tofu je sojové mléko, ze kterého se vyrábí, takže výsledně vlastně vzniká sojový sýr. Průběh výroby tofu by se dal přirovnat ke klasické výrobě sýra, pouze s rozdílnou základní surovinou, kterou je v případě tofu sójové mléko. To se za pomocí syřidel vysráží a následně dochází ke sražení sójové bílkoviny.

Rodnou zemí tofu je Čína, kde se s jeho výrobou započalo už ve 2. století před naším letopočtem. Odtud se tato surovina rozšířila i do Japonska, Thajska, Koreji a Vitnamu, kde už dnes tvoří tradiční jídlo.

Nejjednodušší tofu na grilu

Pokud máte v ledničce tofu sýr, rádi byste ho připravili na grilu, ale nemáte po ruce internet ani kuchařku, věřte, se tofu se dá velmi chutně připravit zcela jednoduchou cestou. Tofu totiž dokáže úžasně přijímat chutě všech ostatních surovin, čehož můžete využít zejména u marinád, olivového oleje, bylinek, česneku, cibule apod. Tofu se ostatním chutím perfektně přizpůsobí, ale jeho chuť se přitom nevytratí a je stále znatelná.

Krátce před grilováním stačí sýr tofu naložit do marinády z olivového oleje, bylinek, česneku a cibule, zabalit do alobalu a následně grilovat. S využitím surovin, které má vždy po ruce snad každý, vznikne velmi chutný pokrm!

Tofu špíz na grilu

K lahodným tofu špízům potřebujeme bílý a uzený tofu, česnek, bylinky, olej, brambory, červenou papriku a bílou bagetu.
Oba druhy tofu nejdříve naložíme do marinády, připravené z oleje, bylinek a česneku a necháme odležet přibližně 2-3 hodiny.
Očištěné brambory vaříme do měkka a nakrájíme na plátky, stejně jako bagetu a červenou papriku, zbavenou jadýrek.
Všechny suroviny postupně napichujeme na špíz a griujeme přibližně 5 minut.

Napsat komentář